Ung mor = super mor?

Skriv en kommentar
Del med verden:
For meget information

For meget information

Da jeg var ung…

Da jeg var ung og fik mit første barn, den skønne Janne, da var årstallet 1989 og vi havde ikke internet.

Da jeg fik mit næste barn, den dejlig Nikolai, var årstallet 1993 og vi havde stadig ikke internet.

Det syntes som i går, men også som 100 år siden når man ser på informationsteknologien i dag.

Jeg kunne, i begyndelsen, vende tingene med vores sundhedsplejerske, men hun holdt hurtig op med at komme.

Jeg kunne gå til læge og spørge der, jeg kunne tale med min mor, min svigermor, købe nogle bøger eller snuppe en folder i venteværelset. Jeg fik børn i en relativ ung alder, så jeg havde ingen veninder med børn. Jeg var i mødre gruppe men ikke så lang tid.

Jeg ved ikke hvordan det lykkedes mig at holde liv i Janne og Nikolai og endda ende op med to dejlige unger, der faktisk er velfungerende i dag – uden internet.

I dag er Janne blevet mor og en rigtig god mor. Det er spændende at følge med i al den nye viden der er omkring børneopdragelse og bare barnets trivsel generelt. Der er mange ting, jeg ville ønske jeg havde vidst den gang, det ville have gjort en stor forskel, men man kan heldigvis ikke gå tilbage og vi lever jo alle i bedste velbefindende i dag.

Jeg har været stolt over at se Janne stå ved sine meninger og valg, hvad angår den lille Rose. I øjeblikket sover Rose ikke meget og ikke hele natten og den lille familie er træt. De har forsøgt alle de gode råd, de har fået på nettet – uden held.

Det var først efter en snak med sundhedsplejersken at Janne fandt ro – alt var jo som det skulle være, det er bare endnu en periode og i stedet for at forsøge at følge alle de gode (?) råd og blive mere og mere frustreret over at de ikke virker, ja så forsøger familien nu bare at slappe af, være trætte men afklarede og jeg er sikker på at den afklarethed ved bære pote til sidst – for hverdan er det nu det er? Mor ved bedst? Selvfølgelig!

Jeg elsker internettet for der er ikke det man ikke kan finde, hjælp til alt, information om alt. En velsignelse men absolut også, rigtig meget, en sur forbandelse, specielt for de vidunderlige, dejlige unge mødre (og her er det ikke TV jeg snakker om, men bare velfungerende unge mødre).

Jeg kan godt forstå hvis man, som ung mor, kan blive usikker på sig selv og sin rolle som mor – er man god nok? Gør man det rigtige i forhold til sit barn? Udvikler barnet sig som det skal og i forhold til hvad? Har man det udstyr der skal til for at barnet trives og hvad har man egentlig brug for?

Spørg og du får 50 forskellige svar og meninger, hvem lytter man til, hvem har ret? Søger man hjælpen på officielle sider, altså ikke hos andre mødre, ja så er svaret generelt og det kan man heller ikke altid forholde sig til.

Man læser en masse blogs skrevet af andre mødre og her er alt så rosenrødt og velfungerende, supermødre med superbørn, men er det nu også den hele sandhed eller er det mon ikke bare fordi man ikke vil vise at man kan være svag, være ked, forvirret, usikker og have børn, der slet ikke opfører sig som de andre gør?

Vi er, fra naturen, skabt til at være mødre, det ligger i os alle og det vigtigste er at vi giver omsorg. Med omsorg trives og vokser vores børn og vi lærer at læse deres tegn og hvis ikke, ja så råber de bare lidt højere.

Den vigtigste hjælp skal man søge hos sin sundhedsplejerske og hos lægen. Man kan godt snakke med andre mødre, men deres børn er ikke dit barn, alle børn er så forskellige.

Det er også vigtigt at huske på at fordi en mor har haft en super graviditet, en drømme fødsel, et vidunderbarn, der altid sover igennem og som spiser med kniv og gaffel ved 6 måneder, ja så betyder det ikke at hun er lavet af et specielt super-mor-stof. Enten fortæller hun ikke alt eller også har hun bare været utrolig heldig ;O)

Brug internettet, men brug dig selv mere…

Vores børn

Vores børn

Hæklede nyheder fra Marianne Toppings blog
Har du lyst til at få adgang til de gratis hækleopskrifter - dagen før alle de andre?
Vil du vide hvilke opskrifter, jeg er ved at oversætte? Vil du have hurtig besked, når der sker noget nyt?
Få 50% rabat på de nye hækleopskrifter fra Little Owls Hut DK?


Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: https://www.topping.dk/blog/ung-mor-super-mor/

6 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Hvor er det bare SÅ rigtigt skrevet. Det er dejligt med råd og vejledning, men man skal virkelig sørge for at slå koldt vand i blodet og turde stole på at man altid selv kender sit barn bedst og følge ens mavefornemmelse. Hvordan skal en sundhedsplejerske der ser ens barn i en time bedre kunne bedømme hvad der er rigtigt eller forkert i forhold til en selv der er sammen med ens barn 24/7 og har båret det i maven.

  http://www.voresmini.blogspot.com

  • Annette on 4. juli 2012 at 21:01
  • Svar

  Der er ingen tvivl om at jeg har været og er stadig meget usikker på mig selv. Hele mit liv har jeg fået på nakken om at jeg ikke var god nok, og det er desværre blevet boret ind i mig. Jeg gør mit bedste og selv om jeg søger råd hos veninder der også har børn, på nettet og af officielle, så prøver jeg altid i sidste ende at følge mit hjerte og intution. Jeg fik her for nogle dage siden af vide af en sundhedsplejersker at Oliver nok ikke fik mad nok fordi han af og til sover lidt uroligt om natten – men han er altid glad og frisk, sover godt og bleerne er som de skal, så tog hendes svar til mig og tyggede lidt på det. I morgen skal jeg ned til Åbent Hus og have ham vejet, og hvis han har taget fint på, er det jo bare endnu et bevis på, at hans madbehov er dækket.

  Dog giver jeg ikke så meget for sundhedsplejerskerne. Synes at man får så forskellige svar, og min veninde har fået 3 svar på hvad grøn afføring betyder

  1. Hej Annette

   Du er så sød og jeg ville ønske at jeg kunne nulstille din selvopfattelse og få dig til at se hvor dejlig en mor du er :O)
   Jeg har lige set de 4 sjove billeder, du har sat på FB af Oliver – han mangler vist ikke mad ;O) Han ser lige så sund og dejlig ud som han er og som han skal være.

   Min opfattelse og indstilling er, at de kære små skal have mad, ren ble, søvn og masser af kærlighed og opmærksomhed. Får de det, skal de nok udvikle sig som det er meningen at de skal og efterhånden som de når de forskellige trin, ser vi det og ændrer vores egen håndtering af barnet, der derved springer videre mod næste trin.

   Børn, der ikke trives, mangler gerne omsorg og/eller har forældre, der ikke kan “læse” deres børn og reagere korrekt på deres behov. Sådan en mor er du ikke, langt fra, rigtig meget langt fra og det bliver du nød til at indse lige med det vums – ellers kommer jeg til København og giver dig et spark bagi.

   – alt det her er selvfølgelig mine meninger og betyder ikke at jeg har ret i alt jeg siger og skriver, men selv om jeg ikke har set Oliver i levende live, kender jeg nok til dig og har set nok billeder til at vide at din kærlighed til ham er stor, lige præcis så stor og altomfattende som en mors kærlighed skal være og med det, har du allerede løst mor-opgaven til UG med pil op ;O)

   Du har ret, sundhedsplejerskerne har ikke altid ret, de er ikke mor til dit barn.

   Vi havde en i familien, hvis baby var stor og havde en voldsom appetit. De fik besked på at de gav ham for meget mad og skulle holde igen. Det ville de ikke og det endte med at der var snak om misrøgt. Den dreng er i dag en stor og stærk knægt. Han er ikke fed, slet ikke i nærheden af, han er bare stor og var sulten.

   Tænk hvis de havde sultet ham, bare fordi han havde et, for myndighederne, unormalt behov..

   Hav en dejlig aften og giv Oliver et kram fra mig – jeg er i gang med hans Ulrik Ugle, den er godt nok stor..

  2. Har først set din kommentar nu, og den varmer virkeligom hjertet <3 Min selvtillid ervirkelig vokset her på det sidste – så du slipper for at sparke mig bag i 😉 Jeg ved at jeg er den bedste mor for Oliver, og at alle hans behov er opfyldt. Og så er det jo sådejligt bekræftende, når han falder til ro,når han kommer op i mine arme og putter sig indtil mig <3

   Men når i en dag kommer tilSjælland, må vi finde ud af noget, så du kan møde ham 😀

  3. Dejligt at høre – der er ikke noget så vidunderligt som når de små bliver så store at man kan mærke deres kærlighed <3

 2. Om 20-30 år, er det de unge mødre, som stille lign. tidssvarende spørgsmål ( tror jeg ). Selvfølgelig er internettet en god hjælp nu, da der er skåret ned på alt omkring graviditet og videre forløb, men jeg tror også på, at kvinder har et medfødt instinkt, som er en kæmpe hjælper undervejs, hvis de lige finder modet til at følge det. Netop som du også omtaler, at finde ro og tro på sig selv.
  NÅ… det var den pause…. smutter ud igen. God aften til dig og dine.

Gør min dag glad - skriv en kommentar :O)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.