Surdejs masse-produktion

Skriv en kommentar
Del med verden:

Ja, jeg tænkte jo her i aftes, at jeg da lige så godt kunne sætte endnu en produktion surdej i gang, og denne gang følge en anden fremgangsmåde. På den måde kommer jeg ikke til hele tiden at skulle vente flere dage hvis en af mine surdeje går til – og så er jeg faktisk begyndt at syntes det her er interessant og sjovt  :cowboy:

Mød Ursula den Tovlige

Ursula den Tovlige - Camilla Plum opskrift - 12 timer

Ursula den Tovlige – Camilla Plum opskrift – 12 timer

I de fleste artikler, som jeg har læst omkring surdej, får surdejen et drengenavn, men det kan jeg slet ikke forholde mig til, for en surdej har jo temperament som en kvinde og er lige så ustabil og uforudsigelig 😉

Derfor har jeg døbt min Camilla Plum surdej Ursula den Tovlige. Tovlige er også et spil på ord, da jeg gerne ville have Tove med i mit projekt (nej, hun er ikke tovlig) 😉

Her er hun så, efter 12 timer og omrørt undervejs.

Mød Maximilla den Syrlige

Maximilla den Syrlige - Max / Kvalimad opskrift - Opstart

Maximilla den Syrlige – Max / Kvalimad opskrift – Opstart

Min anden surdej hedder Maximilla den Syrlige og hun kommer fra Kvalimad, som jeg faldt over i min søgen efter information omkring surdej.

Hun er lige rørt og kommet på glas, der står åbent i køkkenet.

Gær, bakterier og teknisk søn

Min kære søn Nikolai på 19, teknisk student og svamp hvad angår teknik og viden om alt mellem himmel og jord, satte mig grundigt på plads den anden dag ved aftensmaden, da jeg begyndte at fortælle at min surdej stod og spiste gær fra luften.

“Der er ikke gær i luften” fik jeg at vide og lige meget hvad jeg forsøgte, fik jeg bare en række kemiske betegnelser og hovedrysten..

NÅ! Tænkte jeg. Når så mange snakker om at surdej spiser gær fra luften, så må der være noget om snakken og jeg kastede mig ud i søgen efter noget, der kunne understøtte min påstand (og andres).

Max, fra Kvalimad, skriver det så smukt, og det lyder fornuftigt – det er jo nok det, som mange vælger at kalde “gær i luften”:

Det er i virkeligheden meget nemt. Luften omkring os er gennemsyret med bakterier og svampesporer. Så hvis vi lader en eller anden form for føde stå frit fremme, bliver den hurtigt invaderet af lige præcist de mikroorganismer som er egnede til at leve i netop den slags føde. Det kender vi fra muggent mad og brød. Dvs. hvis vi stiller våd mel (dej) frem så bliver det invaderet af dej-svampe. Simpelthen fordi det er dem der kan overleve i den slags mad.

Sådan! Hvem fik ret? Jeg ved det ikke og det er også lige meget, men nu føler jeg mig bedre rustet til næste snak med sønnen og måske jeg endda kan imponere ham lidt (det gør jeg allerede ved at bage franskbrød) ..

Hulubalu!

Hæklede nyheder fra Marianne Toppings blog
Har du lyst til at få adgang til de gratis hækleopskrifter - dagen før alle de andre?
Vil du vide hvilke opskrifter, jeg er ved at oversætte? Vil du have hurtig besked, når der sker noget nyt?
Få 50% rabat på de nye hækleopskrifter fra Little Owls Hut DK?


Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: https://www.topping.dk/blog/surdejs-masse-produktion/

2 kommentarer

  • ann on 17. november 2012 at 17:38
  • Svar

  He he … rigtig god fornøjelse med projektet. Det bliver spændende at se hvem som overlever – eller om du er så heldig at begge overlever. Pøj pøj med projektet 😉

  Jeg har en udfordring til dig på min blogg 😀
  Ha en dejlig weekend.

  1. Hej Ann
   De kæmper om pladsen som nummer 1. Tror faktisk at de forsøger at tage livet af hinanden, så nu må vi se hvem der vinder 🙂

Gør min dag glad - skriv en kommentar :O)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.