Sammenhængende ting og langsomhed, ikke fragmentering og hast

Skriv en kommentar
Del med verden:

Måske ikke lige de ord, man forventer på en blog med hækling som omdrejningspunkt, men ikke desto mindre ord, som jeg mener relaterer voldsomt meget til det, jeg går og roder med i hovedet for tiden.

Jeg læser færre bøger. Jeg skriver færre egentligt sammenhængene blogs og indlæg. Og det denne tid har brug for er sammenhængende ting og langsomhed, ikke fragmentering og hast.

– Søren Pind

Skrevet af Søren Pind, som et af argumenterne for, at han nu lukker sin politiske Facebook side ned.

Mobil AfhængigPå grund af sygdom, har jeg en masse tid på hænderne. Det er dog ikke tid, som jeg kan fylde med en masse aktivitet, men stille sysler, så som håndarbejde, læse bøger, oversætte hækleopskrifter, være på nettet og her, sociale medier.

Jeg har over flere gang forsøgt at argumentere for min bekymring for vores brug af sociale medier.

For nogle måneder sider følte jeg at mit liv stod lidt stille, at jeg hang over mobil og bærbar, primært på de sociale medier, men også steder som Pinterest og andre inspirerende websteder. Ved siden af spillede jeg meget kort på mobilen, blot Edderkoppen kabalen, da jeg ikke kan tåle at blive stresset af ”spændende” spil.

 

Quality Time AppMit eget forbrug kunne jeg gøre noget ved og nu installerede jeg en app på min mobil, der loggede mit forbrug og hvilke apps, der tog mest af min tid. Svaret var egentlig uhyggeligt. Tænk hvor meget tid, der bare forsvandt op i ingenting! Timer på en dag, timer! Ja, jeg kan ikke hoppe rundt og være aktiv, men skal finde stille sysler, men man kan vel bruge den tid til mere interessante og givende ting – eller hvad?

Jeg har haft en del ”offline dage”, hvor jeg trækker stikket ud. Her har jeg opfordret til at man prøver det selv. En hel dag uden mobil, PC, TV osv. Men det har ikke været det helt store tilløbsstykke. Begrundelserne er mange. Nødvendighed pga. arbejde er en, men det er jo ikke arbejdsrelateret mobil/PC brug vi snakker om. Det er selvfølgelig ok, men så kun arbejde, sluk når arbejdsdagen er slut, luk ned.

”Jeg har bare ikke lyst” er også tilbagevendende. Det er ok, men hvad risikerer du ved at prøve? Mister en dag på Facebook, hvad går du glip af der? Sikkert ikke så meget, hvad får du? Måske lige så meget som jeg, måske ikke, men jeg syntes du skulle prøve, bare engang imellem.

Instagram er det samme, hvorfor? Jeg brugte så meget tid på at følge med i andres liv, at jeg mistede noget af mit eget. Kunne ligge vågen i stedet for at sove, for at blive inspireret til kreativiteter – men hvorfor ikke i stedet bruge tiden på rent faktisk at være kreativ? – altså ikke om natten!

Jeg har skåret voldsomt ned på mit brug af Facebook og andre sociale medier, eller, som en fælles betegnelse som ”online ting, der ikke betyder særlig meget i mit egentlige liv 😊 Det har været godt, rigtig godt og jeg fik faktisk mere overskud til at være glad i mig selv – se mere positivt på min situation og få noget vristet ud af livet – det liv, der er så uendelig kort.

Mobil StopNu er den ved at være gal igen. Det hele står stille. Jeg kan sidde og kigge på den bærbar og ikke fatte en brik alligevel. Være der uden at føle at det giver mig noget, ikke andet end stress. Se på min mobil app at forbruget et steget alt, alt for meget og sørme om de skyldige ikke er de sædvanlige:

Edderkoppen – jeg kan køre den ene kabale efter den anden som en zombie.
– den er nu afinstalleret

Facebook – den har faktisk være væk i lang tid, men sneg sig ind igen.
– den er nu afinstalleret

Pinterest – total inspirations amok, men jeg har nok, der mangler at blive færdigt.
– den er nu afinstalleret

Messenger – den beholder jeg, da det er den primære form, min familie kommunikerer i. Det er også ok, for min personlige Facebook profil er primært mennesker jeg har et nært forhold til. Den har overtaget SMS funktionen.
– jeg har ikke mange beskeder og får ikke lyd hvis der bliver skrevet, jeg skal aktivt gå ind og kigge.

På computeren kigger jeg nu ind på Facebook og er god til at logge af. På den måde kan jeg stadig bruge min computer uden at blive forstyrret eller ”lokket”.

Her har det voksende forbrug været TV, for at fordrive tiden, men jeg vil ikke fordrive tiden, jeg vil bruge tiden i stedet for. Jeg har aldrig haft et stort behov for TV. Vi har altid kun set TV efter kl. 22 og her, altid tilvalg. Vi har ingen kanaler, så det vi ser, er over computeren.

Nu arbejder min kæreste aften/nat, og blev der tændt for meningsløse serier og andre programmer, der egentlig ikke har noget betydning for mig eller det liv, jeg ønsker at leve mens jeg er her.

Nu da de er væk, skal jeg igen definere min tid og tage stilling til hvad der gør mig glad.

Lytter Til MusikMusik gør mig glad og jeg lytter til Spotify, helst på mobilen, da jeg så ikke behøver at have min computer tændt. Men jeg nyder også stilhed, ro omkring mig. Dog må jeg indrømme at der er mindre af den, nu da der er skoleferie og jeg bor i lejlighedkompleks, men det har nu sin egen hygge 😊

Hvad vil jeg nu? Jeg ved det ikke, men der er så meget at gå i gang med, så mon ikke det går? Jeg er priviligeret og har en masse hobbyartikler at lege med, stof at sy skønne ting af og garn til timevis af hygge – hvorfor skal jeg spilde min tid med næsen i en skærm?

 

Jeg bruger stadig de sociale medier, men på mine betingelser og forsøger at begrænse det.

Sådan er mit liv og sådan vil jeg forsøge at leve det, jeg er ingen helgen, jeg tænker bare højt 😊

 

Hæklede nyheder fra Marianne Toppings blog
Har du lyst til at få adgang til de gratis hækleopskrifter - dagen før alle de andre?
Vil du vide hvilke opskrifter, jeg er ved at oversætte? Vil du have hurtig besked, når der sker noget nyt?
Få 50% rabat på de nye hækleopskrifter fra Little Owls Hut DK?


Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: https://www.topping.dk/blog/sammenhaengende-ting-langsomhed-ikke-fragmentering-hast/

Gør min dag glad - skriv en kommentar :O)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.