Sådan bliver du stemplet som alkoholiker

Skriv en kommentar
Del med verden:
Alkohol

Alkohol

Jeg vil gerne starte med at skrive at jeg ved at alkoholisme er en sygdom, jeg har så stor en respekt for de mennesker der kommer ud af dette misbrug.

Jeg er syg. Jeg har kroniske smerter. Jeg har haft svært ved at få en diagnose og har derfor været rundt en masse steder.

På et tidspunkt kom Fotografen i snak med en overlæge (halvvejs pensioneret) og han sagde det lød som Fibromyalgi og ville meget gerne undersøge mig.

De snakkede også om andre ting. Blandt andet fortalte Fotografen om vores valg med hensyn til alkohol.

Når man bor på en campingplads er der, rundt omkring, et stort forbrug af alkohol, det bliver efterhånden “normalt”.

En bekendt var så alkoholiseret at han havde forsøgt at tage livet af sin kæreste. Ved den lejlighed kom Fotografen og jeg til at snakke om hvor sygt vores samfund efterhånden var blevet, man kunne ikke være sammen socialt uden at skulle drikke alkohol. Det var til morgenkaffen, middagsmad, eftermiddagskaffen, aftensmad og aftenskaffe – det var blevet en del af den danske “hygge”.

Vi sagde stop, og fra den ene dag til den anden sagde vi farvel til alkohol. Det er, så vidt jeg husker, mindst 3 år siden og vi har ikke fortrudt et eneste øjeblik. Mine 2 børn har også et “unormalt” forhold til alkohol, de undværer for det meste, for hvorfor spilde sin tid? Sønnen er startet på Uni i Ålborg og jeg ved ikke om der er noget ændret der, men fred med det 🙂

Der er ingen der kan forstå vores valg og mange ser os som tørlagte alkoholikere, for hvorfor skulle man ellers sige nej?

Vi er ikke fordømmende over for de, der tager andre valg, vi vil bare respekteres for vores, så vi ikke hele tiden skal sige “og det er altså ikke fordi vi har et problem med alkohol” eller som jeg godt kan finde på at sige i selskab “nej tak, jeg er på antabus” 😉 – og vi kan altså stadigvæk godt have det sjovt!

Nå, tilbage til det sagen handler om!

Jeg fik fortræde hos lægen, der flygtigt sagde noget om at “det var godt at Flemming kunne lade alkoholen i fred”, jeg forsøgte at komme ind med noget, men blev afbrudt. Nogle blodprøver havde sidste år været en smule forhøjet over et par måneder og som han sagde, mens han så mig dybt ind i øjnene “det er typisk i forbindelse med et højt alkohol forbrug”.

Hele konsultationen var en joke, han var en joke og skulle have holdt som læge for mange år siden. Jeg havde sat alt ind på den konsultation, det var den store dag men jeg gik grædende derfra og var mange dage om at komme ovenpå igen.

I dag skulle jeg tjekke om jeg havde en åben recept på nogle piller jeg får og i den forbindelse opdagede jeg at der var adgang til læge journaler. Jeg læste den fra overlægen og blev kylet ned i et hul, der heldigvis har vendt sig til vrede.

“Der har måske tidligere været tale om et betydende alkoholindtag, men familien har været tørlagt de sidste år”

“Alkoholforbruget er på afstand, og hun er ikke nyre- eller sukkersyg”

Det står i min journal og det vil det blive ved med – jeg er stik hamrende tosset for at sige det mildt og jeg bliver nød til at finde ud af om man kan få det fjernet.

– har du styr på hvad der er skrevet om dig?

Hav en dejlig dag – det vil jeg have mig, tros alt 😉

Hæklede nyheder fra Marianne Toppings blog
Har du lyst til at få adgang til de gratis hækleopskrifter - dagen før alle de andre?
Vil du vide hvilke opskrifter, jeg er ved at oversætte? Vil du have hurtig besked, når der sker noget nyt?
Få 50% rabat på de nye hækleopskrifter fra Little Owls Hut DK?


Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: https://www.topping.dk/blog/sadan-bliver-du-stemplet-som-alkoholiker/

24 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

  • Bonna on 20. september 2013 at 10:56
  • Svar

  Er glad for, at du blev vred på den meget uprofessionelle læge, det er bare ikke iorden. Glad for at kende dig søde Marianne <3 <3 <3

  1. Hej Bonna
   Ja, han er da et fjols af format!
   – også glad for at kende dig Bonna, du er glad og lige til 🙂

 1. Uha…sikke noget.
  Ved ikke om du kan få rettet de udtalelser i journalen, men du vil helt sikkert få svar, hvis du spørger, så det vil jeg da anbefale dig at gøre.

  Ellers vil jeg afholde mig fra at *kloge i*, hvad du/i ellers skal gøre, for det er så let, at kloge i, hvad andre skal gøre. Derimod vil jeg vælge at tage eksempler fra eget liv og du vil helt sikkert opleve mit besyv, som helt modsat end nogle andres.

  JA, jeg ved hvad der står i min journal…sådan nogenlunde da, for der er kommet mere til siden jeg i ca 2002 bad om agtindsigt, men intet sted i den STORE stak papir, følte jeg mig stemplet. Til gengæld følte jeg mig ikke hørt, for modsat jer, havde jeg et misbrug af format, men når jeg nævnte det til lægerne ( på sygehus eller til egen læge ), fik jeg blot et lille medfølende blik, klap på skulderen og ny recept på antidepressiver, sammen med ordene. De er bare stresset og overbebyrdet lille de. Ja det var jeg også, men misbruget var der skam sammen med.

  I min tid som ædru og clean ( nu 9 år ), har jeg aldrig mødt skepsis eller anden form for fordømmelse. Ej heller pressen på, for *bare lige at tage en genstand*.
  Kun sund nysgerrighed, klap på skulderen og spørgsmål, som går på, hvad jeg gjorde, for at komme ud af mit misbrug.
  Alkoholisme er meget, meget udbredt i Danmark og jeg er ret sikker på, at skulle nogen fordømme, presse på, spørge hvorfor eller andet, er der en grund hertil. En af grundene kunne være, at de selv har for stort et forbrug eller kender nogen der har, som står dem nær,
  men endnu ikke er der, hvor erkendelsen er totalt til stede.
  ( Du ved… når en finger peges ud mod andre, peger der mindst 3 ind mod en selv )

  Ret skræmmende fakta om Danskernes indtagelse af alkohol :
  http://www.hope.dk/alkohol/fakta/
  ( Var jeg læge, tror jeg også jeg ville kunne fejle i dette nogen gange, for alkoholisme er ikke del af deres pensum. Der står kun få linier om det i deres lærebøger )

  Skulle jeg i andre situationer mærke at nogen får alt i mig til at *stritte og danne pigge*, tager jeg et grundigt kig på mig selv, for at finde ud af, hvad der netop var tilstede i den handling, som fik mig til at reagere sådan,
  for det er et faktum…jeg kan ikke ændre andre, men ændre på egen måde at tage tingene ind, hvis jeg synes det er arbejdet værd, for tro mig… Jeg gør det ikke for en hver pris.

  Tørlagt / ædru, clean…. Vil tillade mig at fortælle om den kæmpe forskel der er på at være tørlagt og ædru.
  Når en person er tørlagt, lever vedkommende uden alkohol, men ikke uden trangen til det.
  Ædru? Så leves livet uden alkohol og uden trang hertil +
  ædru betyder også sober = vedkommende lever et sobert liv.

  Forklare hvorfor jeg ikke drikker ?
  Næhh, det oplever jeg ikke jeg skal.
  På ingen måde, men kun positivitet og respekt for, at jeg har valgt det fra.

  Desuden vælger jeg heldigvis selv, hvem jeg *skylder* en forklaring.

  Nyd jeres skønne ædru liv.

  Morgen hilsen fra Tove

  1. Kære Tove
   Tak fordi du ville ligge din historie ind og tak fordi du er så dejlig åben og ærlig 🙂
   Underligt at du ikke har mødt det, det gør vi gerne hvor vi ikke er kendt og selv min far kan stadig snakke om hvornår vi har vist vi kan osv.
   Det er jo ikke et spørgsmål om det, det er et valg som vi har det godt med og ikke noget vi skal bevise.
   Jeg tror at de fleste drikker for virkningens skyld, Jeg har tit spurgt om de ville lade være med at drikke hvis man kunne tilbyde noget der havde smagen uden alkohol, men aldrig fået et ja.
   Heller ikke en udfordring til at lade være med at røre alkohol i en måned har jeg fået nogen med på.
   Du er sej og jeg har så stor respekt for at du er ude af dit misbrug, også selv om livet giver nogle lussinger fra tid til anden – stort kram til dig Tove <3

 2. Synes jeg har hørt om et sted, at nan ikke kan få noget slettet i ens journaler, men du kan vist på tilføjet en rettelse…
  Kan så godt forstå din reaktion.
  Mvh Gitte Juhl

  1. Hej Gitte
   Jeg har fået tilsendt nogle informationer om hvad jeg skal bruge, så det forsøger jeg mig med 🙂

 3. Jeg er rystet! Mangler ord! Ja og det burde jeg måske ikke, for har selv oplevet læger der ikke burde praktisere!!!
  Senest Arne Mejlhede – psykiateren fra Hobro der var i medierne i maj måned… Hmm, mon jeg skulle tage og henvende mig til min læge og spørge om der står noget ufordelagtigt om mig i min journal!?!?
  Kan godt forstå du er vred!!

  1. Hej Pernille
   Uhahaha.. jeg blev henvist til Arne, men da jeg ikke kunne forstå at jeg kunne komme til med det samme, hvor andre havde mange måneders ventetid, Google-de jeg ham og så fandt jeg ud af hvorfor. Min læge “kendte ikke til de rygter”, men det gør han nok nu hvor han har været i nyhederne..
   Du kan selv se de fleste journaler på sundhed.dk
   Kram til dig 🙂

  • viveca on 17. september 2013 at 10:54
  • Svar

  här i sverige kan man få se sin journal eller få utdrag ur den man ringer kansliet och beställer mot kostnad av kopiering.det är bara om man legat på sluten avdelning man inte kan göra det men du kan med läkare få läsa din journal
  kanske ni har samma i danmark?
  kan tala om för dig på prat om akohol.min mor har aldrig druckit sprit hon är 75 år nu.Men nästan varje gång hon är ute och dansar eller är på fest så får hon höra.Men det är klart du ska ha ett glas vin va som en vanlig människa slappna av.Mor har inga problem andra dricker men hon blir urförbannad var gång någon försöker tvinga henne till det för att passa in i umgänget

  1. Hej Viveca
   Jeg kan godt forstå at din mor bliver tosset, jeg syntes det er respektløst at man ikke kan acceptere andre valg. De ville jo heller ikke syntes det var fedt hvis man drak sig sanseløs 🙂
   Jeg skal nok komme til bunds i det med journalen.

  • Air4Brains on 17. september 2013 at 07:17
  • Svar

  Kan sagtens forstå din harme. Sidste år til Jul blev min mor pludselig meget syg med høj feber. Hendes daværende læge ønskede at hun skulle komme op i konsultationen, så min bror og jeg fik hende klædt på, trukket en hue over hendes uglede hår og gelejdet hende ud i bilen.

  Senere da vi sidder hos lægen og min mor nærmest driver ind og ud af bevidsthed – og tydeligvis er vældig syg – og så siger lægen de berømte ord: Ja hendes levertal er jo lidt forhøjede, hvordan er hendes alkolholforbrug? Min bror og jeg kigger på hinanden og jeg siger lidt fåret at min mor aldrig drikker. Alkohol har aldrig været noget vi gjorde det ret meget i og min mor drikker måske 1-2 glas vin om året! Så siger lægen lidt spidst at børn jo ikke nødvendigvis ved hvad der foregår i forældrenes hus når de ikke er der… Derefter blev vi sendt hjem med beskeden om at hvis hun bare holdt sig fra alkohol skulle det nok gå.

  Dagen efter røg min mor på hospitalet, hvor hun var hele julen. Hun havde dobbeltsidig lungebetændelse og en alvorlig infektion i kroppen.

  Behøver jeg at sige at min mor har fået en ny læge, som har skrevet i journalen at hun IKKE er alkoholiker 😉

  1. Hej Air4Brains (genialt navn 🙂 )
   Åha hvor en grim oplevelse.. og man er bare så meget i lægens magt, hvad skal man gøre?
   Jeg håber at din mor er kommet godt på den anden side af den oplevelse og at den nye læge er et bedre menneske..

 4. Hvor siger det dog meget om alkoholkulturen her i landet, at I bliver stemplet som alkoholikere, bare fordi I har taget et bevidst og efter min mening fornuftigt valg. Tidligere gik jeg en overgang meget i byen, og jeg drak meget alkohol i den periode. Jeg tror, at det måske var en form for selvmedicinering, for jeg havde det meget dårligt psykisk i den periode af mit liv. I en del år efterhånden har jeg ikke drukket ret meget alkohol – max to genstande et par gange om året. Jeg bliver meget let beruset nu pga medicin, og jeg bryder mig på ingen måde om at være beruset mere, så jeg takker som regel nej til alkohol. Ligesom jer kan jeg sagtens more mig uden 🙂

  Varme tanker og kram fra Louise, der dagligt nyder dine skriverier <3

  1. Hej Louise
   Tak for din kommentar. Det er sjovt hvis man spørger nogen om de ikke har lyst til at prøve, bare i en måned.. der er ingen der har taget opfordringen op og jeg spekulerer på hvorfor..

 5. Jeg kan sandelig godt forstå du er rasende. Det er da vist en læge som ikke lige havde tænkt på at patienter har journalindsigt. Jeg ved ikke hvor man kan henvende sig for at få journalnotater fjernet, måske man kan få nogle gode råd hos patiensklagenævnet???

  1. Hej Dorte
   Tak skal du have, jeg skal nok finde vej, for det er da helt hen i vejret 🙂

  • Anna Rabjerg on 16. september 2013 at 17:40
  • Svar

  kære Tulle Momsemor.. kender det alt for godt, forstår du er vred og såret. Jeg har stående i min journal, at jeg har vandrygtet mine børn. Håber du finder en vej til at få det slettet. Dem der kender dig og mig, ved det ikke passer. Du er ikke alkoholiker og jeg ikke en der vandrygter mine børn. Kæmpe knus og stor forståelse

  Anna

  1. Hej Anna
   Puha det er da en forfærdelig ting du har at kæmpe med, godt der er gode mennesker omkring dig. Min mor og far fik også stillet nærgående spørgsmål da jeg var lille, fordi mine led altid gik af led. Utrolig at de ikke kan være mere omhyggelige før de dømmer..

  • Elsebeth Steen Jensen on 16. september 2013 at 15:48
  • Svar

  For pokker hvor jeg også ville have været gal på så uprofessionel læge, har du prøvet en reumatolog han vil kunne finde ud af om du har fibromyalgi, der fik jeg diagnosen. Ang det der står i din journal, må du kunne få det slettet, da det ikke har hold i virkeligheden, ellers må du klage. God dag trods alt. 🙂

  1. Hej Elsebeth
   Ja, sikken et fjols.
   Jeg var ved reumatolog sidste år, men han havde samme indstilling som min læge – sygdommen findes ikke.. han kalder det i stedet “Kronisk smerte syndrom” .. sjovt at man kan være medlem af en forening der støtter op en hjælp til en sygdom der ikke findes..
   Fibromyalgi er en træls sygdom men at få en diagnose betyder alt..

  • joan nielsen on 16. september 2013 at 13:47
  • Svar

  forstår så godt din fustration

  1. Hej Joan
   Tak skal du have – ja man bliver tosset 😉

  • Yvonne on 16. september 2013 at 12:28
  • Svar

  Det lyder bestemt ikke rart at haver det stående i journalen, kan du ikke få det slettet. Ellers må der tilføjes I aldrig har haft et alkoholproblem, men ren og skær er afholdsfolk. Du vil blive spurgt om dette alle steder du kommer, da din elektroniske journal følger dig. Jeg ville ikke finde mig i det. Håber ikke det slår din dag helt i stykker. 😉

  1. Hej Yvonne
   Nej, det er det ikke. Jeg har fået nogle oplysninger sendt, der kan hjælpe mig i den rigtige retning, så nu må vi se. Heldigvis lykkes det mig at blive vred i stedet for ked af det 🙂

Gør min dag glad - skriv en kommentar :O)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.