I lære som husmor

Skriv en kommentar
Del med verden:
I lære som husmor

I lære som husmor

Jeg har aldrig lært at lave mad og desværre går tingene gerne galt hvis jeg forsøger mig ud i kunsten eller kaster mig over bagning, som jeg ellers tit har lyst til. Det er Fotografen der står for madlavningen herhjemme.

Nu har jeg så bare fået lyst til at prøve at lave eget rugbrød, med surdej og hele molevitten og hvad gør man så? Ja, man skriver da bare til Tove, som gerne hjælper sådan en som mig, med opskrift og støttesokker 😉

Min indkøbseddel så sådan her ud, da jeg modigt indtog Kvickly:

 • Groft rugmel
 • Økologisk gær
 • Honning
 • Økologisk yoghurt eller tykmælk
 • Knækkede eller skårne rugkerner
 • Rugmel
 • Hvedemel
 • Sirup
 • Hørfrø
 • Solsikkekerner

Det er jo simpelt, er der nok nogen, der vil tænke.. ikke for mig

I mælkekøleren gik jeg i selv-sving over den økologiske yoghurt. Jeg havde ikke skrevet alternativet, tykmælk, på listen og yoghurt er altså ikke bare yoghurt. Er Cultura det samme som yoghurt? Betyder fedtprocenten noget for mit rugbrød? Hvorfor kan jeg ikke bare købe økologisk yoghurt naturel bare sådan? Med fuld fedt? Findes det med fuld fedt og hvor meget fedt er det? Jeg opgav at snakke med den unge mand, der fyldte op, for han vidste nok ikke noget om rugbrød, yoghurt og fedt..

Den økologiske gær kommer ikke i firkantede pakker som den almindelige, men hvad pokker – det er vist 1 g. jeg skal bruge.

Så vidt så godt…

Sirup! Er det lys eller mørk der menes når der bare står sirup? Rugbrød er jo mørkt, så måske det er den mørke sirup, der skal give farven? Jeg valgte den lyse – den kan også bruges til julebag (jo jo, der er store planer).

Honning.. betyder det noget om man vælger en honning, der løber af sig selv? Betyder det noget om det er med blomster (hmm.. er det ikke der al honning kommer fra) eller om det er Fairtrade.. den der med Fairtrade fatter jeg ikke så meget af, det er jo dansk honning og vi behandler jo alle godt – eller gør vi?

Det gik fint med alle typer mel, men der var tilbud på Änglamark og så kan jeg altså ikke finde ud af om det er billigt eller ej, så for at være sikker, købte jeg det hele i dobbelt op – der er nok til at jeg kan levere rugbrød til hele familien det næste år..

Solsikkekernerne var udsolgt – det er nok fordi fuglene er begyndt at fryse og skal have lidt ekstra. Men dem skal jeg heller ikke bruge de første par dage.

Jeg følte mig som en rigtig husmor da jeg stod ved kassen og vendte foret ud af pungen – jeg er sikker på at hende, der stod bag ved mig, fik et bebrejdende blik af manden – for ikke selv at bage rugbrøddet 😉

Nu glæder jeg mig til i morgen hvor jeg skal kaste mig over surdejen og til de næste par dage hvor jeg skal holde øje med om den begynder at boble og blive sur – der er kommet sådan lidt ur-kvinde over mig. Hvem ved, måske det ender med at der også kommer et franskbrød med – der er da mel nok!

Hæklede nyheder fra Marianne Toppings blog
Har du lyst til at få adgang til de gratis hækleopskrifter - dagen før alle de andre?
Vil du vide hvilke opskrifter, jeg er ved at oversætte? Vil du have hurtig besked, når der sker noget nyt?
Få 50% rabat på de nye hækleopskrifter fra Little Owls Hut DK?


Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: https://www.topping.dk/blog/i-laere-som-husmor/

6 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Godmorgen Tullemomsemor.

  Smiler stort. Så mange tanker om indkøb til brød, men jeg er nu sikker på det går godt.
  Jeg brugte selv mørk sirup og Honning blev den billigste, da det er sukkerstoffet der er brug for, som *mad* til de slumrende gærstoffer.

  God fornøjelse og ring nu bare endelig, hvis jeg kan bidrage med support.

  1. Hej Tove-Guru 🙂
   Jeg syntes det er utrolig sjovt at tænke på min surdej som levende – det skal nok ende godt og om ikke andet, så har jeg haft det sjovt 😉

   Tak for en hyggelig snak – det skal ikke være sidste gang!

  • ann on 12. november 2012 at 22:24
  • Svar

  Hahahaha – det skal blive sjovt at høre om projektet – og ikke mindst – at se resultatet 😉
  Kram til dig

  1. Hej Ann
   Ja, jeg hygger mig rigtig godt med det og har det faktisk sjovt – der skal nok komme mere mad fra min hånd 😉

  • Dorthe on 12. november 2012 at 21:25
  • Svar

  Jeg sidder her og griner højt – for sikke en oplevelse 🙂 Ja sikke en masse valg der er at tage – bare for at bage et rugbrød.

  Jeg håber at brødet kom i hus og smagte dig godt!

  1. Hej Dorthe
   Tak skal du have 🙂
   Der er mange ting, som man tager for givet når man kan sådan nogen ting, men som giver hovedbrud for sådan nogen som mig 😉

   Surdejen tager nogle dage, men jeg fik bagt 2 franskbrød der smager skønt!

Gør min dag glad - skriv en kommentar :O)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.