Hvor klog er du lige?

Skriv en kommentar
Del med verden:
At lære noget nyt

At lære noget nyt

Når vi har en viden, er det nogen gange svært at sætte sig ind i hvordan det er når man ikke har den viden, når man skal starte fra bunden..

Da jeg var yngre, indeholdte min hårfarve en smule rødt hvilket jeg mener er årsagen til at jeg kan være en smule hysterisk nogen gange 🙂

Jeg efterlyste en oversættelse af Giraf opskriften på Facebook. Opskriften var på svensk og det er ikke et sprog jeg har haft noget at gøre med hvad angår oversættelse.

Der var utrolig mange der kom med input som “jeg syntes ikke det er svært at forstå”, “Jeg syntes ikke den ser svær ud”, “Siden tilbyder Google translate”..

Det er alt sammen meget fint, men så er det mit røde hår begynder at flagre.. Tænk på alle dem, der ikke er vant til hækleopskrifter, de, der mister modet når der står “Börja virka pá kroppen med början mitt bak (pá ryggen) och virka fast huvudet, minska 2 fm i varje varv i skarven mellan huvud och kropp.” og de, der bare ikke kan overskue at forstå en opskrift på et andet sprog og bestem også dem der har svært ved at forstå en hækleopskrift oversat af Google, fra svensk til dansk 🙂

Der var ikke nogen der tilbød at lave en oversættelse (det er en kort opskrift), selv om “det var så let”…

Det gjorde jeg så. Ikke fordi jeg skal være en helt, heller ikke fordi jeg skal have tak, men simpelthen fordi jeg blev sur og syntes det var synd for de, der ikke kunne, at de skulle føle sig “dumme”..

Hvordan kan det være at vi glemmer hvordan det er at være ny til noget? Hvordan det er at skulle lære noget nyt? Hvorfor kan vi ikke lære fra os i stedet for at knejse med nakken og sige “det er da let” – for det er da absolut ikke let når man ikke har lært det og nogle mennesker har svære ved at lære end andre.

Jeg er ikke lærer men har før undervist børn i at lave hjemmesider og bruge grafikprogrammer. Nu forsøger jeg i stedet at lære andre at hækle og vise at alle kan, man skal bare blive ved med at forsøge, men det er meget forskelligt hvordan vi lærer, hvordan vi skal have det præsenteret og hvordan vi forstår og lagrer det vi får at vide.

Vi kan lære det

Vi kan lære det

Jeg har prøvet at sidde og forklare det med at hækle en bold, at “den går i 6 tabellen”, “altså 6 – 12 – 18 – 24 osv.”, “altså 1 og 2, 2 og 2, 3 og 2 osv”.. det er der altså ikke ret mange der fatter, specielt ikke når de aldrig har hæklet en bold 😉 Men når de så “ser lyset” og “nårhhh! du mener…” og får det til at gå op på en anden måde end jeg gør det, så er det fantastisk for man skal bruge sin egen måde at lære på, at lagre viden på, ellers går det ikke.

Jeg forsøger heller ikke tvinge andre til at holde hæklenålen på en bestemt måde, den rigtige måde er nemlig den, der passer til at personen kan hækle på en afslappet måde 🙂

Det er vild spændende at se andre lære, at se dem udvikle sig og blive bedre og selv lære, for det bliver vi aldrig færdig med.

Husk på at vi alle var blanke på et tidspunkt, at vi har grædt bitre tårer over alt det vi gerne ville men ikke kunne!

Husk på at hjælpe de, der gerne vil lære for på den måde går vor viden videre!

Hæklede nyheder fra Marianne Toppings blog
Har du lyst til at få adgang til de gratis hækleopskrifter - dagen før alle de andre?
Vil du vide hvilke opskrifter, jeg er ved at oversætte? Vil du have hurtig besked, når der sker noget nyt?
Få 50% rabat på de nye hækleopskrifter fra Little Owls Hut DK?


Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: https://www.topping.dk/blog/hvor-klog-er-du-lige/

10 kommentarer

Spring til kommentar-formularen

 1. Sikke et godt indlæg. Det gav stof til eftertanke, jeg måtte lige selv tænke hvornår jeg sidst sagde, “det er da ikke så svært”. Jeg kunne ikke lige huske det, men er sikker på at jeg også har gjort det 🙁 Så nu vil jeg lige begynde at veje mine ord.
  Så tak fordi du lige ruskede mig 🙂 Jeg tror jeg bruger, “det er da ikke så svært” af dårlig vane faktisk.

  1. Hej Tanja
   Jeg er heller ikke en helgen, men hvis vi alle lige trækker vejret og tænker os om, så skal det nok gå 😉

 2. Tror det kunne være sundt for nogle en gang imellem, at blive udsat for noget der er svært, så man bedre kan sætte sig ind i, hvor svært det er for begyndere og knap så øvede. Jeg har arbejdet som lærer og her er det især vigtigt at huske på 😉

  1. Hej Aslaug
   Ja, det er en vigtig ting at kunne sætte sig ind i som lærer og jeg ved heller ikke hvorfor vi har så let ved at glemme det, for de fleste gange tror jeg ikke det er i en ond mening det bliver sagt på den måde..

  • Nanna on 12. februar 2013 at 11:31
  • Svar

  Sikke et fantastisk indlæg! Jeg kan kun være enig og dit indlæg giver virkelig stof til eftertanke.. Tak for et fantastisk indlæg og tak fordi du bruger SÅ meget tid og kræfter på at oversætte og hjælpe andre med hækling og opskrifter. I mine øjne er du altså en helt 😉

  1. Hej Nanna
   Tak for alle roserne. Jeg har tiden og overskuddet til det, det er der mange der ikke har, men selvom man ikke lige vil oversætte eller hjælpe, så kan man i stedet bruge anerkendende pædagogik og forsøge med “jeg kan godt forstå du syntes det ser svært ud” 😉
   Uha, din helt?! Så er der noget at leve op til 🙂

 3. Godt sagt! Jeg er fuldstændig enig! Jeg tror, man idag med de sociale medier skal passe på hinanden og hjælpe istedet for at dunke hinanden! Mærker også en lignende irritation af og til, men lader det fare, da det ikke har noget med mig at gøre, men med den, der skriver (eller ikke hjælper)! Det skrevne ord er også anderledes end det talte, og det skal vi huske! Nb: Jeg er en “skadet” dansklærer! God dag! 🙂 Kh Charlotte

  1. Hej Charlotte
   Ja, specielt det med at det skrevne kan blive misforstået er så korrekt, vi mangler krops-sproget og jeg skal også passe på nogen gange ikke at blive revet med af en misforståelse 🙂
   Det er jo også derfor smileys er opfundet og det er godt at huske at bruge dem.

  • ann on 12. februar 2013 at 10:01
  • Svar

  Den tekst er jo også helt hen i vejret, når man sammenligner med dansk. Virka – det ord fattede jeg bare ikke…. først. hækle=virka – så forskelligt. Et godt indlæg og så sandt 😉

  1. Hej Ann
   Ja, jeg syntes heller ikke det er let at forstå skrevet svensk 🙁

Gør min dag glad - skriv en kommentar :O)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.