feb 19

Perfektionisme, godt eller skidt? Hvor står du selv?


Perfektionisme - det er migPerfektionisme kan både være godt og skidt, for mit vedkommende har det nok altid været der, men det er blevet tydeligere med årene og, i nogle tilfælde, også blevet et problem.

Perfektionisme når vi leger

I weekenden havde jeg besøg af James. En af de ting han havde lyst til at lege med, var dukkehuset. Et dejligt solidt hus, som min niece er vokset fra.

Der er ingen dukker. På et tidspunkt tænkte jeg på at købe nogen, men de koster lidt meget og samtidig fandt jeg ud af at mine små hæklerier bringer lige så meget glæde i huset 🙂

Se på billedet. Kan du se noget galt?

Da vi havde haft møblerne ude til storvask (tror han syntes det var den bedste del af legen), skulle taget sættes på igen. Jeg bed mig i læben og sagde ingenting. Den ene plade vender forkert.

Det var i går, lørdag. Dukkehuset er sat væk igen, øverst på en af mine reoler. Der står det godt. Den ene plade vender stadig forkert og det bliver ved med at rumstere i mine tanker. Jeg har ikke vendt den for, et eller andet sted, føler jeg at det vil være lidt sygeligt, at det skulle betyde så meget, at jeg blev nødt til at vende pladen 🙂

Perfektionisme kan tage lang tid

Engang, til et møde for arbejdsløse, hvor vi skulle arbejde med vore CV, havde jeg skrevet at jeg var perfektionist. Jeg mente at det var et positivt træk, at jeg sørgede for at tingene altid var i orden.

Vores lærer stillede mig spørgsmålet “Ja, perfektionisme kan være godt, men kan du blive færdig med tingene”.

Det har jeg tænkt meget over siden, i mange situationer, for hun har ret. Min perfektionisme gør, at jeg sjældent er tilfreds med det jeg laver, for det kan altid være bedre. Selv med ting som andre roser til skyerne, mennesker jeg ved siger hvad de mener, der preller roserne lidt af, for “kan de da ikke se at det mangler lige det?“.

Perfektionisme det er en ommerPå arbejde

I min arbejdsprøvning arbejder jeg blandt andet med udarbejdelse af dokumentskabeloner. Det var svært for mig at aflevere et færdigt arbejde, for det var jo aldrig færdigt. Heldigvis blev både jeg selv og min kontaktperson på skolen opmærksom på problemet og nu er det hende, der

siger stop, når hun mener det er færdigt (hvilket er lang tid før jeg selv er tilfreds – for det bliver jeg jo aldrig).

Håndarbejdet

De samme problemer dukker op i mit håndarbejde og er grunden til at jeg har så mange problemer med at afslutte mine projekter – jeg er bange for at jeg ikke vil være tilfreds – hvilket jeg desværre for det meste ikke er.

Jeg arbejder meget med min perfektionisme og nyder at udfordre den – for det er jo mig, der bestemmer her 🙂

Hvordan oplever du selv perfektionisme?Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/perfektionisme-godt-eller-skidt/

2 kommentarer

 1. 2
  • Dorte on 20. februar 2017 at 17:31
  • Svar

  Pigerne har selv haft sådan et dukkehus. Jeg må tilstå at jeg måtte læse langt i teksten før jeg så det med taget. Jeg har et afslappet forhold til min perfektionisme. Jeg forsøger hele tiden at gøre alting så perfekt som muligt. Der sker fejl og dem må jeg leve med. Store fejl i mit håndarbejde bliver pillet op. Små fejl er min kunstneriestiske frihed.

 2. 1
  • Connie Nilsson on 19. februar 2017 at 21:19
  • Svar

  For mig er perfeksonisme (som jeg også kalder min OCD )
  At jeg vil gøre det bedst muligt inden for de grænser jeg har … dog skal det siges at jeg nok havde taget dukkehuset ned og vendt pladen …

  Ligeledes “tåler” jeg ikke fejl i håndarbejde, så må det rettes også selv om fejlen ikke ses af andre end mig.

  Min perfektion giver mig også en tilfredshed, nemlig at jeg ved det ikke bliver bedre fra min hånd og at jeg har gjort mig umage.

  Det viser sig også ved at jeg holder mine aftaler, og skulle jeg komme bare 2 min senere så ved vedkommende at jeg er forsinket.
  Problemet kan så ha bagslag, for det forventer jeg jo også af alle andre

  Venligst
  Connie Nilsson

Skriv et svar

Your email address will not be published.