Kategori arkiv: Madlavning

jan 07

Chili- og lakridsmandler – øv rengøring

Chilimandler og lakridsmandler

Chilimandler og lakridsmandler

Da jeg kom hjem fra min tur til Århus i dag, mindede Nikolai mig om at jeg ville lave chilimandler og jeg gik strakt i gang.

Vi får altid et æble og en lille håndfuld nødder om aftenen og vores Tysklands beholdning er sluppet op. Tove, fra Mosekonens puslerier, fik mig i gang med at lave egne krydrede nødder og har en lækker opskrift på lakridsmandler.

Jeg ville lave begge dele, da jeg er vild med lakridsmandler 🙂

Rengøring af plader

Rengøring af plader

Da det første hold mandler boblede lystigt på panden, kom jeg i tanke om at jeg havde lagt alle bageplader og risten i blød, i en sæk, smurt ind i brun sæbe for at give dem en ordentlig rengøring – øv! Det var ikke lige det jeg havde lyst til 🙁

Men, men, men. På den positive side – nu er det gjort og nu har vi lidt nødder igen – det tager kun 5 minutter, som de siger i Fakta 😉

Nu er Fotografen på vej hjem fra sit kursus, nu skal der drikkes en kop the og så skal vi nok lige deles om en lille morfar 😉



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/chili-og-lakridsmandler-ov-rengoring/

nov 28

Lakrids mandler á la Mosekonen

Lakridsmandler á la Mosekonen

Lakridsmandler á la Mosekonen

Tove, fra Mosekonens puslerier, har leget lidt med opskriften på saltede mandler fra Hjerteforeningen.

Tove har blandt andet lavet chili mandler – de forsvinder lige så hurtigt som jeg kan lave dem her hjemme 🙂

Som en videre udvikling, er der nu også kommet en opskrift på lakrids mandler fra Tove.. jeg elsker dem!

Jeg har prøvet både med lakridsrodspulver og engelsk lakrids – favoritten er engelsk lakrids 😉

Jeg siger tak til Tove og anbefaler jer alle at prøve opskrifterne – det feder jo ikke!



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/lakrids-mandler-a-la-mosekonen/

nov 25

Lidt om brød, fryser og smeltet plastik

Min nye skabsfryser

Min nye skabsfryser

Jeg har ikke fået taget billeder af mine brød, så derfor får I dette her. Det er også en serviceoplysning til alle jer, der tit spekulerer på hvordan en fryser ser ud indefra når døren er lukket 🙂

Min nye skabfryser der er skyld i at jeg bager brød til den store guldmedalje – noget skal den jo fyldes med 😉

Lever Tulle Momsemors surdej endnu!

Lever Tulle Momsemors surdej endnu!

Nu til det, som I alle har ventet i spænding på – ligget søvnløs om natten over, tjekket opdatering om, flere gange dagligt..

Lever Tulle Momsemors surdej endnu?

Ja! Vil I tro det. Eller nej, ikke Maximilla den Syrlige eller Ursula den Tovlige. De gik til da jeg ramlede ind i svimmelhed og ikke kunne få lavet noget…

Jeg var dog frisk på at fortsætte og smækkede den næste surdej sammen. Det er lynhurtigt og kræver ikke de store ingredienser. Den hedder nu Alice – hvorfor? Fordi 🙂

Der kom også gang i et grahamsbrød, der skulle langtidshæve i 12 timer. Dette brød viste sig at indeholde en usynlig Tulle-slår-hjernen-fra ingrediens..

Brødet skulle bage i en gryde i ovnen ved 250 grader. Gryden kom i ovnen for at varme op til de 250 grader (før måtte brødet ikke komme i) og det var jo simpelt, selv for mig!

Så var både ovn og gryde klar, dejen også – så skulle jeg bare lige have gryden ud af ovnen, sætter den fra mig på et spækbræt, der tilfældigvis lå på køkkenbordet  – og kommer for sent i tanke om at en 250 grader varm gryde nok ikke skal stå på et plastik spækbræt..

Nå, men dej i gryde, så skal låget lige på.. tager fat og smider det hurtigt igen – glemte lige at låget var 250 grader varmt..

Brødet er meget tungt, men Fotografen er vild med det, det er jeg også lidt da man faktisk ikke skal have ret meget for at blive mæt og der går længere før man er sulten igen – derfor er jeg igang med næste portion – har dog lovet ikke at ødelægge en gryde mere 😉

Min surdej? Den dejlige Alice?

Det funker – rugbrødet er lækkert, godkendt af alle, skåret op og lagt i fryser. Er ved at fodre Alice op igen så jeg kan lave 2 brød mere – fryseren er sulten 🙂



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/lidt-om-brod-fryser-og-smeltet-plastik/

nov 18

Se lige min surdej!

Maximilla den Syrlige – Max / Kvalimad opskrift – Efter 1 døgn

Maximilla den Syrlige – Max / Kvalimad opskrift – Efter 1 døgn

Jeg var faktisk ved at opgive endnu engang og tænkte på at starte en ny portion op. Fotografen og Nikolai kommenterede også at begge portioner så døde ud.

Jeg havde flyttet dem til vores bryggers, tændt lidt for varmen og lukket døren – i forsøget på at optimere luften for dem – men måske var vores luft bare for ren (ja, helt sikkert).

Her til morgen var der gevinst. Se lige Maximilla den Syrlige, er hun ikke bare smuk? Fuld af bobler og liv!

Selv 2 minutter efter at hun havde fået mad og var omrørt, var der bobler igen – tror hun nok skal klare den!

Ursula den Tovlige – Camilla Plum opskrift – 24 timer

Ursula den Tovlige – Camilla Plum opskrift – 24 timer

En anden sag er Ursula den Tovlige. Hun er en flad omgang og rigtig kedelig. Jeg giver hende dog lige et døgn mere og har fodret hende her til morgen – man ved jo aldrig 🙂



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/se-lige-min-surdej/

nov 17

Surdejs masse-produktion

Ja, jeg tænkte jo her i aftes, at jeg da lige så godt kunne sætte endnu en produktion surdej i gang, og denne gang følge en anden fremgangsmåde. På den måde kommer jeg ikke til hele tiden at skulle vente flere dage hvis en af mine surdeje går til – og så er jeg faktisk begyndt at syntes det her er interessant og sjovt  :cowboy:

Mød Ursula den Tovlige

Ursula den Tovlige - Camilla Plum opskrift - 12 timer

Ursula den Tovlige – Camilla Plum opskrift – 12 timer

I de fleste artikler, som jeg har læst omkring surdej, får surdejen et drengenavn, men det kan jeg slet ikke forholde mig til, for en surdej har jo temperament som en kvinde og er lige så ustabil og uforudsigelig 😉

Derfor har jeg døbt min Camilla Plum surdej Ursula den Tovlige. Tovlige er også et spil på ord, da jeg gerne ville have Tove med i mit projekt (nej, hun er ikke tovlig) 😉

Her er hun så, efter 12 timer og omrørt undervejs.

Mød Maximilla den Syrlige

Maximilla den Syrlige - Max / Kvalimad opskrift - Opstart

Maximilla den Syrlige – Max / Kvalimad opskrift – Opstart

Min anden surdej hedder Maximilla den Syrlige og hun kommer fra Kvalimad, som jeg faldt over i min søgen efter information omkring surdej.

Hun er lige rørt og kommet på glas, der står åbent i køkkenet.

Gær, bakterier og teknisk søn

Min kære søn Nikolai på 19, teknisk student og svamp hvad angår teknik og viden om alt mellem himmel og jord, satte mig grundigt på plads den anden dag ved aftensmaden, da jeg begyndte at fortælle at min surdej stod og spiste gær fra luften.

“Der er ikke gær i luften” fik jeg at vide og lige meget hvad jeg forsøgte, fik jeg bare en række kemiske betegnelser og hovedrysten..

NÅ! Tænkte jeg. Når så mange snakker om at surdej spiser gær fra luften, så må der være noget om snakken og jeg kastede mig ud i søgen efter noget, der kunne understøtte min påstand (og andres).

Max, fra Kvalimad, skriver det så smukt, og det lyder fornuftigt – det er jo nok det, som mange vælger at kalde “gær i luften”:

Det er i virkeligheden meget nemt. Luften omkring os er gennemsyret med bakterier og svampesporer. Så hvis vi lader en eller anden form for føde stå frit fremme, bliver den hurtigt invaderet af lige præcist de mikroorganismer som er egnede til at leve i netop den slags føde. Det kender vi fra muggent mad og brød. Dvs. hvis vi stiller våd mel (dej) frem så bliver det invaderet af dej-svampe. Simpelthen fordi det er dem der kan overleve i den slags mad.

Sådan! Hvem fik ret? Jeg ved det ikke og det er også lige meget, men nu føler jeg mig bedre rustet til næste snak med sønnen og måske jeg endda kan imponere ham lidt (det gør jeg allerede ved at bage franskbrød) ..

Hulubalu!



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/surdejs-masse-produktion/

nov 16

I lære som husmor: R.I.P. Surdej

I lære som husmor - surdej del 2

I lære som husmor – surdej del 2

Ak ja, sådan kan det gå.

På dette tidspunk skal din surdej syde og boble lystigt som lava“…

Hmm.. jeg kiggede godt efter. Jeg tog den helt op til lyset for at være sikker. Jeg brugte min sparsomme fantasi – men – der var slet ingen liv – min surdej var død, færdig, ubrugelig…

Træls men! Jeg er altså ikke sådan at slå af hesten og tager det lidt som min mission at gøre Tove stolt af sin protege udi surdejens verden 🙂

R.I.P. Surdej

R.I.P. Surdej

Derfor skal dette sørgelige syn erstattes med sydende lava. Der er allerede lavet en ny surdej og jeg går og hygger om den. Denne gang står den i mit bryggers hvor jeg har sørget for lidt ekstra varme. Der er nemlig tit gang i udluftning herhjemme når jeg får mine hedeture og den skal jo ikke fryse 🙂

Oven i det, står der selvfølgelig også lige nu 2 lækre franskbrød og hæver – det skal blive en lækker aftensnack og brød til weekenden.

Hav en dejlig aften og en fantastisk weekend!



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/i-laere-som-husmor-r-i-p-surdej/

nov 13

I lære som husmor – nu med surdej

I lære som husmor - fortsat

I lære som husmor – fortsat

Det har været en meget lang dag for mig i dag, men fuld af gode oplevelser.

Som en indskudt bemærkning skal lige siges at jeg pt. er ved at trappe ud af mine lykkepiller og det giver maniske perioder og det har jeg udnyttet lidt i dag 🙂

Til morgen fik jeg hæklet mine 8 firkanter på tæppet. Det holdt hårdt, for jeg ville jo aller helst i gang med min surdej. Der skulle tages billeder af projektet, og lys er der ikke nok af kl. 7 om morgenen.

Endelig blev det tid og Edgar og jeg indtog køkkenet. Jeg var lidt i tvivl om jeg skulle have et forklæde på, men besluttede at det gjorde den moderne husmor nok ikke.

Edgar og mel i lange baner..

Edgar og mel i lange baner..

Som du kan se, er der masser af mel at tage af, så brød kommer vi ikke til at købe lige med det samme…

Edgar mente også at jeg nok kunne bage lidt til resten af familien nu jeg var i gang.

Før vores sidste Köln tur købte vi en Tablet men jeg har aldrig brugt den. Det er mest Fotografen der har brugt den til lydbøger eller til at spille Angry Bird på 🙂

Nu kom den til god brug i køkkenet, opskrift lige ved hånden! Køkkenmaskinen plejer jeg kun at gøre ren, nu får jeg endelig lov at bruge den 😉

Bageudstyr i orden

Bageudstyr i orden

Radio med strøm

Radio med strøm

Intet køkken uden en håndværker radio.

Den er jeg så glad for.

Ikke kun kan jeg spille CDer og høre radio, jeg har også en masse ekstra stik !

Ser det ikke bare hyggeligt ud?

Surdej snurrer lystigt

Surdej snurrer lystigt

Hele processen tog vel omkring 10 minutter… øv, nu var det slut!

Var det det?!

Var det det?!

Jeg kom i tanke om at Fotografen havde et stenfad, sådan et skulle min surdej da bo i!

Fadet står nu inde på mit kreaværelse og spiser gær. Jeg kigger tit ind for at se om det bobler, men ikke endnu – der er dog tid endnu 🙂

Næsten færdig surdej

Næsten færdig surdej

Da hele operation surdej gik alt for hurtigt og slet ikke gjorde ind huk i min melforsyning, bagte jeg lige 2 franskbrød og de smager bare godt 🙂

Franskbrød - fordi jeg kan :)

Franskbrød – fordi jeg kan 🙂

PS. Tove, jeg erstattede noget af melet med havregryn og smed lidt honning i – tak for inspiration til at turde!

MUMS!

MUMS!



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/i-laere-som-husmor-nu-med-surdej/

nov 12

I lære som husmor

I lære som husmor

I lære som husmor

Jeg har aldrig lært at lave mad og desværre går tingene gerne galt hvis jeg forsøger mig ud i kunsten eller kaster mig over bagning, som jeg ellers tit har lyst til. Det er Fotografen der står for madlavningen herhjemme.

Nu har jeg så bare fået lyst til at prøve at lave eget rugbrød, med surdej og hele molevitten og hvad gør man så? Ja, man skriver da bare til Tove, som gerne hjælper sådan en som mig, med opskrift og støttesokker 😉

Min indkøbseddel så sådan her ud, da jeg modigt indtog Kvickly:

  • Groft rugmel
  • Økologisk gær
  • Honning
  • Økologisk yoghurt eller tykmælk
  • Knækkede eller skårne rugkerner
  • Rugmel
  • Hvedemel
  • Sirup
  • Hørfrø
  • Solsikkekerner

Det er jo simpelt, er der nok nogen, der vil tænke.. ikke for mig

I mælkekøleren gik jeg i selv-sving over den økologiske yoghurt. Jeg havde ikke skrevet alternativet, tykmælk, på listen og yoghurt er altså ikke bare yoghurt. Er Cultura det samme som yoghurt? Betyder fedtprocenten noget for mit rugbrød? Hvorfor kan jeg ikke bare købe økologisk yoghurt naturel bare sådan? Med fuld fedt? Findes det med fuld fedt og hvor meget fedt er det? Jeg opgav at snakke med den unge mand, der fyldte op, for han vidste nok ikke noget om rugbrød, yoghurt og fedt..

Den økologiske gær kommer ikke i firkantede pakker som den almindelige, men hvad pokker – det er vist 1 g. jeg skal bruge.

Så vidt så godt…

Sirup! Er det lys eller mørk der menes når der bare står sirup? Rugbrød er jo mørkt, så måske det er den mørke sirup, der skal give farven? Jeg valgte den lyse – den kan også bruges til julebag (jo jo, der er store planer).

Honning.. betyder det noget om man vælger en honning, der løber af sig selv? Betyder det noget om det er med blomster (hmm.. er det ikke der al honning kommer fra) eller om det er Fairtrade.. den der med Fairtrade fatter jeg ikke så meget af, det er jo dansk honning og vi behandler jo alle godt – eller gør vi?

Det gik fint med alle typer mel, men der var tilbud på Änglamark og så kan jeg altså ikke finde ud af om det er billigt eller ej, så for at være sikker, købte jeg det hele i dobbelt op – der er nok til at jeg kan levere rugbrød til hele familien det næste år..

Solsikkekernerne var udsolgt – det er nok fordi fuglene er begyndt at fryse og skal have lidt ekstra. Men dem skal jeg heller ikke bruge de første par dage.

Jeg følte mig som en rigtig husmor da jeg stod ved kassen og vendte foret ud af pungen – jeg er sikker på at hende, der stod bag ved mig, fik et bebrejdende blik af manden – for ikke selv at bage rugbrøddet 😉

Nu glæder jeg mig til i morgen hvor jeg skal kaste mig over surdejen og til de næste par dage hvor jeg skal holde øje med om den begynder at boble og blive sur – der er kommet sådan lidt ur-kvinde over mig. Hvem ved, måske det ender med at der også kommer et franskbrød med – der er da mel nok!



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/i-laere-som-husmor/

jan 24

Gang i ugen!

Koteletter i fadSå er det tid til at forsøge at komme i gang med denne uge og se hvor meget vi kan klemme ud af den. Ja, jeg ved godt at det er tirsdag, men mandag forsvandt.

I dag har jeg været hos lægen, blot en opfølgning på mine lykkepiller. Vi har aftalt at jeg ikke skal sættes op i dosis men først ser om det fungerer sådan her og det syntes jeg det gør. Jeg ved bare ikke om jeg ville få mere af et liv på større dosis, men jeg hader piller!

I dag fik jeg sørme også handlet ind. Jeg truede i aftes med at jeg ville lave aftensmad i dag og som sagt så gjort. Der er købt ind til koteletter i fad, en ret som jeg selv er ret glad for og som er simpel at lave.

Jeg købte også en melblanding til grove madboller, så det er den helt store maddag i dag 😉

Nu skal jeg have lukket op for mine vinduer og se om jeg ikke kan få gjort lidt rent i stuen og køkkenet – det ville helt sikkert give mig lidt luft…



Følg mig på Facebook - min Facebook side

Permanent link til denne artikel: http://www.topping.dk/blog/gang-i-ugen/

Top